12 d’agost, Dia Internacional de la Joventut


Sabies que les persones entre 18 i 29 anys del món conformen en aquests moments la generació més nombrosa de la història? La joventut, amb aquesta dimensió i amb la seva energia i visió, té un paper fonamental en la transformació de la societat, en el desenvolupament econòmic i en el restabliment i el manteniment de la pau en els llocs on hi ha conflictes. La celebració del Dia Internacional de la Joventut vol contribuir a la promoció d’accions que potenciïn la participació del jovent en la societat i en la millora de la seva situació com a col·lectiu.

Els dies internacionals serveixen per sensibilitzar, conscienciar i assenyalar l’existència de problemes sense resoldre en el món, de temes importants per a les societats, perquè els governs en prenguin mesures i perquè la ciutadania les exigeixi als seus representants. És l’Assemblea General de les Nacions Unides qui estableix els dies internacionals mitjançant resolucions, on descriu la situació que fa que es consideri convenient proclamar un dia concret com a Dia Internacional. El 17 de desembre de 1999, mitjançant la resolució 54/120, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el dia 12 d'agost Dia Internacional de la Joventut, recollint la recomanació de la Conferència Mundial de ministres encarregats de la Joventut, celebrada a Lisboa del 8 al 12 d’agost de 1998.
 
Aquest any l’ONU ha dedicat el Dia Internacional de la Joventut a les aportacions dels i les joves en la construcció de la pau. Així, en la seva declaració institucional, cita dues resolucions recents del Consell de Seguretat (de 2015 i 2016, respectivament) que fan referència a la necessitat i la importància d’incloure els i les joves en l’agenda global sobre pau i seguretat. Cal tenir en compte que les transformacions socials són fonamentals per a aquesta tasca de construcció de la pau i a la prevenció dels conflictes. La Direcció General de Joventut aposta per l’apoderament dels joves com a motor de canvi per aconseguir aquestes transformacions.

Comentaris

Entrades populars