Odisseu. Programa per al retorn i la inserció laboral de joves al món rural

Has anat a estudiar fora i t’agradaria poder tornar a treballar i viure al teu poble? O vius en una ciutat i t’agradaria poder viure i treballar en un entorn rural? Si és així, t’interessa el projecte Odisseu.
 
Fa anys que la gent jove marxeu dels pobles per anar a estudiar i/o treballar a la ciutat. Sovint després dels estudis o de les primeres experiències laborals, costa que hi torneu i per contra, us soleu quedar a l’entorn urbà on us sembla que podreu tenir més oportunitats professionals segons la diagnosi sobre les migracions juvenils a Catalunya del 2013, feta en el marc del projecte Odisseu.

Per contra, la vostra presència i el vostre protagonisme al medi rural és imprescindible per portar i retornar talent i jove i per assegurar l’equilibri territorial de casa nostra. Vosaltres sou la clau per aconseguir un desenvolupament local sostenible, amb una lògica innovadora. És per això que el Projecte Odisseu té com a objectius:
  • Promoure i facilitar el retorn del talent jove als territoris rurals
  • Donar-vos a conèixer les oportunitats professionals i els serveis de les zones rurals per a la construcció del vostre projecte de vida a les comarques rurals.
  • Facilitar la vostra inserció laboral i social en aquestes comarques, connectant-vos amb el seu teixit empresarial i amb els recursos de promoció econòmica i de desenvolupament local.
Algunes de les accions del projecte són:
  • Activitats informatives, de sensibilització i de formació per a joves, empreses, centres educatius o altres, per a promoure l’emprenedoria i l’ocupació jove als territoris rurals.
  • Activitats de networking per connectar joves i empreses dels territoris rurals.
  • Coordinació dels agents de cada territori en Taules de Concertació comarcals (ensenyament, joventut, promoció econòmica, sector empresarial, universitats, entitats juvenils, etc.), per decidir una estratègia conjunta per afavorir l’atracció del jovent.
  • Pràctiques professionals remunerades per a joves universitaris en empreses de municipis rurals a través del programa d'Ajuts al Pràcticum Odisseu
  • La plataforma virtual Retorna dirigida a les empreses que cerquen incorporar joves, i que facilita el contacte i fa visibles els i les joves amb formació superior que volen treballar a les comarques rurals. Així que, si tens perfil a LinkedIn i busques feina, inscriu-t’hi
Informa’t del Projecte Odisseu a la teva comarca a través dels tècnics/ques de joventut i dels Grups d’Acció Local LEADER, que són qui coordinen les actuacions al territori! Escriu-nos: info@odisseujove.cat
 
Aquest és un programa impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i per la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut. Compta també amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca i l’AGAUR.

Convocatòries obertes 

AJUTS AL PRÀCTICUM ODISSEU CURS 2016-2017Candidats: estudiants universitaris matriculats en les universitats catalanes i especialment aquells originaris dels territoris rurals o bé amb ganes d’instal·lar-s’hi.
Durada: mínim 300 hores durant el curs acadèmic (fins el 15 de setembre).
On: pràctiques universitàries en empreses i institucions situades en municipis rurals.
Ajut a l’estudi: mínim 5€ bruts per hora de pràctiques, del qual un mínim de 2,5€/hora serà cofinançat per part de l’empresa.
Data límit presentació candidatures: 1 de juny de 2017 Més informació, requisits i ofertes de pràctiques: http://www.odisseujove.cat/els-ajuts-al-practicum-odisseu/

Activitats relacionades

Networking d’ocupació jove a la Ribera d’Ebre
Data: 18 de novembre de 2016
Lloc: Centre d'Empreses de la Ribera, Flix
Més informació i inscripcions


Networking d'ocupació jove a la Noguera
Data: 16 de juny de 2017
Lloc: Casal Lapallavacara, a Balaguer
Més informació i inscripcions

Comentaris

Entrades populars